Sunday, April 6, 2008

Isaac Albeniz

Budući da se datum mog magistarskog ispita "opasno približava", i da ću na repertoaru svog magistarskog resitala imati i dela Isaac-a Albeniza, tačnije tri komada iz Albenizove "Iberije", odlučila sam da malo istražim po internetu njegovu biografiju i neke od značajnijih komentara ove njegove čuvene svite.

Ovo istraživanje je standardan proces u pripremi izvodjenja dela klasične muzike. Ono omogućava izvođaču da shvati okolnosti pod kojima je neko delo komponovano i šta je ono u datom momentu značilo kompozitoru. Mislila sam da bi ovi podaci mogli i Vas da zainteresuju.

Iako se Isaac Albeniz proslavio kao kompozitor za klavir, on se ipak nije posvetio u svom životu samo klaviru. Više od decenije svog života posvetio je komponovanju za teatar. Ova sfera njegovog kompozitorskog stvaralaštva dobila je na značaju skorim izvođenjem njegovih operskih dela "Pepita Jeménez" i "Merlin", a u medjuvremenu je komponovao i brojne pesme (oko 200), kao i orkestarska i kamerna dela.

Rođen u Camprodónu, Gerona, 29. Maja 1860. od malena je tretiran kao čudo od deteta. Vec kao dete pocinje aktivan koncertni život sa puno putovanja, i tako je stigao čak i do Amerike. Ova česta putovanja su konstantno prekidala njegove studije na konzervatorijumu u Madridu, i tek je počeo ozbiljno da studira po svom odlasku u Belgiju. Na Briselskom konzervatorijumu studira od 1876. do 1879. zahvaljujuci stipendiji španskog Kralja Alfonsa XII.

Vratio se u Španiju kao već potvrđeni virtuoz, i dosta je koncertrirao, ali u isto vreme počinje i da komponuje i diriguje. Ubrzo zatim postaje direktor putujućeg zarzuela društva. U Barselonu se seli 1883 da bi studirao kompoziciju sa čuvenim Felipe Pedrellom, da bi se dve godine kasnije preselio opet u Barselonu da bi tamo bio u mogućnosti da objavljuje svoja dela sa čuvenim španskim izdavačima tog vremena,Benito Zozayom i Antoniom Romerom.


Evo jednog od dela koja cu svirati na svom magistarskom ispitu,Isaac Albeniz "Iberia"- "Evocation", izvodi: pianista Pedro Carbone.


1 comment:

Anonymous said...

Draga kolenice, pošto volim klasičnu muziku, biću redovan gost na tvom blogu.Očekujem poziv na neki koncert...(tvoj koncert)...Pozdrav

Prezentacija "Kreativnog razmišljanja"