Saturday, April 12, 2008

Sabotirana olimpijska baklja i u San Francisku

U sredu, 9.aprila ulicama San Franciska, po unapred utvđenoj putanji, trebalo je da prođe baklja sa olimpijskim plamenom.

To se nije desilo zbog masovnog okupljanja dve grupe protestanata:

- pristalica autonomije kineske pokrajine Tibet
- zagovarača kineske invazivne politike i održavanja Olimpijskih igara.

Protesti tibetanskih autonomaša
prate olimpijsku baklju
svuda po svetu

Naime, putanja maratonaca koji su nosili baklju je u zadnjem momentu promenjena i uz pratnju policije sprovedena kraćim putem do aerodroma, umesto do luke, gde su se okupili brojni protestanti. Bez planirane svečane manifestacije ispraćaja, baklja je nastavila svoj put.

U okupljanju dva suprotna tabora protestanata, bilo je i povređenih, a po nezvaničnoj tvrdnji jednog od protestanata, ubijeno je 10 Tibetanaca.

Zavaravanje protestanata

Budući da je manifestacija dočeka baklje bila zakazana za prepodne, a protestno okupljanje je počelo od ranog jutra, policija je bila prinuđena da brzo i domišljato reaguje.

Po sletanju ekipe, koja je na svom začelju nosila baklju, na aerodrom San Franciska, svi su bili sprovedeni u jedan hangar, gde se naslućuje da je nastao dogovor o promeni rute i merama bezbednosti koje shodno tome moraju biti preduzete. Potom su svi koji su bili u pratnji baklje ukrcani u autobus i odvezeni u nepoznatom pravcu.

U zadnjem momentu su objavljene promene trase maratonaca, i u najavi je stajao samo podatak da će ruta biti nešto kraća od najavljivanih 10 kilometara. Samo par minuta pre prvob
itno planiranog ispraćaja baklje u luci San Franciska, objavljena je vest da se ispraćaj otkazuje. Za to vreme baklja je sigurno i bez pompe ukracana na avioski let za svoju sledeću destinaciju.

Slična sudbina pronosa baklje u Londonu i Parizu

Pre par dana, slični događaji propratili su baklju i u Parizu. Tamo je maraton sa olimpijskom bakljom na čelu prekidan čak 5 puta. Baklja se gasila, menjala svoju rutu, i na kraju je smeštena u avion za San Francisko. U medjuvremenu su se čak i članovi udruzenja "Novinara bez granica" sa alpinističkom opremom popeli na Ajfelovu kulu da bi tamo stavili svoj transparent podrške Tibetu.

Baklja se u Parizu gasila
čak pet puta

Po svemu sudeći gde se pojavi baklja tu se pojave i protestanti, jer se slična situacija desila i u Londonu. Tamo je policija stupila u otvoreni sukob sa protestantima, od kojih su se neki popeli na kablove mosta da bi, kao što je samo dan kasnije urađeno u Parizu, okačili svoje transparente podrške Tibetu.



No comments:

Prezentacija "Kreativnog razmišljanja"